Translate

Βιτρώ Εικονογραφία !!

Ντοματάκι γλυκό του κουταλιού !!



Εποχή ντομάτας φίλοι μας!!

  Η ντομάτα πέρα από ένα θεσπέσιο και πολύ βιταμινούχο σαλατικό, μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού...επίσης θεσπέσιο... :)

Για να δώσουμε λοιπόν τη συνταγή...


 Αυτή είναι η παραδοσιακή ποικιλία Ντομάτας Αραβησσού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

...για να φτιάξουμε το γλυκάκι μας... Εδώ όπως πρέπει να είναι η ντοματούλα,
 στην άγουρη της μορφή, για το γλυκό του κουταλιού.

Εξαιρετικό ντοματάκι γλυκό μπορούμε να κατασκευάσουμε και από την ποικιλία "Ρόμα" !

ΥΛΙΚΑ:

1.300 gr  άγουρη ντοματούλα (Οι ποικιλίες που ενδείκνυνται είναι εκείνη της Αραβησσού και το ντοματάκι Ρόμα)
1 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι (το χυμό του)
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τις ντοματούλες και για δύο λεπτά τις τοποθετούμε και τις αφήνουμε μέσα σε νερό που κοχλάζει. Στη συνέχεια αφού τις στραγγίσουμε τις βάζουμε μέσα σε παγωμένο νερό. Με τον τρόπο αυτό οι ντοματούλες μας θα ξεφλουδιστούν χωρίς δυσκολία. 

Αφού τις ξεφλουδίσουμε τις τοποθετούμε σε σειρά σ' ενα γυάλινο ταψάκι. 


Τις περιχύνουμε με αρκετή ζάχαρη και τις αφήνουμε για 12 ώρες περίπου εκεί.


 Μετά το 12ωρο παίρνουμε το ζουμί από τα ντοματάκια και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα,

 όπου έχουμε τοποθετήσει τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Έτσι γίνεται το σιρόπι μας (3 ζάχαρη και ένα νερό). Αφήνουμε για 15 λεπτά έως ότου δέσει το σιρόπι και στη συνέχεια ρίχνουμε τα ντοματάκια. Τα αφήνουμε για 4 λεπτά και στη συνέχεια τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τα σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και τα αφήνουμε. Την επομένη βάζουμε την κατσαρόλα με το γλυκό να πάρει ακόμη μία βράση, προσθέτοντας ταυτόχρονα το χυμό από ένα λεμόνι και τη βανίλια. Ξαφρίζουμε και σε 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να ξαναβράζει το γλυκό μας, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. 

Τέλος το τοποθετούμε σε βάζα, έτσι όπως είναι ζεστό από την κατσαρόλα και τα κλείνουμε σφιχτά τοποθετόντας τα ανάποδα. Με τον τρόπο αυτό το βάζο σφραγίζει και το γλυκάκι μας μένει ανέπαφο και εκτός ψυγείου για πάρα πολύ καιρό.


ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

 Αναστασία
dr.anastasiak@yahoo.gr