Translate

Βιτρώ Εικονογραφία !!

Χειμερινές Παραδοσιακές Ποικιλίες...σπορά από Ιούλιο...



ΕΡΓΑ ΜΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗΣ: https://oikogeneia-orthodoxon.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html


Αγαπημένοι φίλοι του μπλόγκ μας...ο Ιούλιος μπήκε ... και στο καλοσώρισμα του...σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε παλιές παραδοσιακές ποικιλίες, που οι παπούδες μας ετοιμάζανε αυτήν την εποχή...
Έτσι και εμείς πιστοί στην παράδοση και με πολλή αγάπη για τις παλιές ποικιλίες, συνεχίζουμε το έργο των προγόνων μας, βάζοντας σπόρους στη γη ή ετοιμάζοντας τα φυτά μας, που πολλά από αυτά θα κοσμούν το τραπέζι μας τις δροσερές ημέρες, που θα ακολουθήσουν μετά το καλοκαιράκι...
Οι παλιοί μιλούσαν... για  Χειμωνιάτικες Ποικιλίες...
Ας δούμε ποιες είναι αυτές...

 Το Κίτρινο καρότο είναι μια πολλή γευστική παλιά ποικιλία καρότου που η σπορά του μπορεί να γίνει άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι για να το φάμε προς το χειμώνα.

 Σέσκουλα...όπως και τα παντζάρια τα σπέρνουμε από Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο.

  Σέσκουλα...υπέροχα και "χειμερινά..."

 Άνηθος ...μπορούμε να τον σπείρουμε από Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβριο...για να νοστιμίζει τις σαλάτες μας και τα φαγητά μας  σχεδόν όλο το χρόνο..,

 Πράσα: μπορούμε να τα σπείρουμε σε κυπελάκια και τον Ιούλιο ωστε Σεπτέμβριο να πάρουμε τα φυτά μας που θα ειναι ετοιμα για μεταφύτευση στον κήπο μας!!


Το υπέροχο Μαρουλάκι ξεκινάμε τη σπορά του από Αύγουστο αλλά καλλιεργείται και όλο το χρόνο...


Κουνουπίδι ...μπορεί να σπαρεί μέχρι και τον Αύγουστο...

Παρόμοια  και το Μπρόκολο...

Τα λαχταριστά και πεντανόστημα φασολάκια  μας μέχρι και τον Ιούλιο μπορούμε να τα σπείρουμε

Τα υπέροχα Αντίδια όπως και τα Μαρουλάκια από τον Αύγουστο μπορούμε να τα σπείρουμε...

            Φασολάκια έτοιμα για να τα σπείρουμε...από διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες...
Φασολάκι καθιστό "Καναρίνι"...που χρόνια πολλά καλλιεργούμε με επιτυχία στη Θράκη

 Φασολάκια παραδοσιακά από την περιοχή της Θεσσαλονίκης...έτοιμα για σπορά...

Λευκό ρεπάνακι
Ανθεκτικό πολύ στις χαμηλές θερμοκρασίες.
 Σπορά: Φεβροάριος-Μάρτιος και από Αύγουστο έως Νοέμβριο.


                       Μαρούλι Σγουρό ή σε άλλους τόπους το ονομάζουν "πράσινη σαλάτα"

Μαρούλι κλασσικό : σπέρνεται και αυτήν την εποχή Ιούλιος - Αυγουστος

Αντίδι Σγουρό


Κίτρινο Καρότο...πολύ παλιά παραδοσιακή ποικιλία καρότου.

Λευκά Ρεπανάκια


 Μαρούλι Σερρών

Κίτρινο καρότο
Εντυπωσιακό σε γεύση και εμφάνιση


Παντζάρια

Σπορά Καρότου

Φασολάκια καθώς μεγαλώνουν μετά τη μεταφορά τους από το σπορείο στο λαχανόκηπο μας

Μεταφορά μικρού φυτού από το κύπελο στο λαχανόκηπο μας

Ετοιμασία για τη μεταφορά των σπορόφυτων


Ζεόλιθος...ένα καθαρά φυσικό προϊόν που είναι
 σύμμαχος μας και βοηθός, στην ανάπτυξη και προστασία των παραδοσιακών ποικιλιών μας

Καθώς μεταφέρουμε το μικρό φυτό μας στο λαχανόκηπο


...Η μεταφορά γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και αγάπη...

...Εμπλουτίζοντας το χώμα με τον Ζεόλιθο πάντα...
....και λίγη χωνεμένη κοπριά ....απαραίτητος σύμμαχος για την ανάπτυξη του νεαρού φυτού μας.
Κάνουμε αναχώματα 30 cm στις καλλιέργειές μας...

Τα αναχώματα...
 βοηθούν πάρα πολύ τα νεαρά φυτά
 να αναπτύξουν το σωστό ριζικό σύστημα.
Σέσκουλα Θράκης...

 Εντυπωσιακά Σέσκουλα, για σαλάτες, πίτες, φαγητό και ντολμαδάκια...
 Ένα λαχανικό σε πολλές γαστρονομικές χρήσεις...

Και ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς τύπους των Χειμερινών καλλιεργιών είναι τα Κουκιά...
τα οποία έχουν περίοδο σποράς τους ....
...από τέλος Οκτώβρη έως και Δεκέμβριο...
Επίσης τα Σιτηρά ανήκουν στις χειμερινές καλλιέργειες

Kουκιά έτοιμα για σπορά...