Translate

Βιτρώ Εικονογραφία !!

Γλυκό Αλευράκι !! (Γλυκό του κουταλιού από Τζίτζιφα)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
Μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας, στο χώρο σας,  παραδίδονται μέσω διαδικτύου,
πολύ οικονομικά. Κλικάρετε στο παρακάτω λίνγκ
http://oikogeneia-orthodoxon.blogspot.com/2018/08/blog-post.html

Επίσης μπορείτε να δείτε όλα τα φυσικά - βιολογικά προϊόντα του Αγροκτήματος των Αγίων Ραφαήλ και Εφραίμ που διατίθενται...ΚΛΙΚΑΡΟΝΤΑΣ στον παρακάτω σύνδεσμο: 
 http://oikogeneia-orthodoxon.blogspot.com/2013/10/blog-post_22.html

Μία υπέροχη συνταγή για ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό του κουταλιού είναι και αυτή της οποίας εμπνευστής υπήρξε η αγαπημένη μου πεθερούλα, η μαμά Φούλα...


Πρόκειται για τ' "Αλευράκια" ή αλλοιώς Τζίτζιφα, της ίδιας οικογένειας με τους γνωστούς σε όλους μας, Χουρμάδες, που ευδοκιμούν ακόμη και σήμερα σε κάποια μέρη της Ελλάδας μας...

ΥΛΙΚΑ:

1/2 κιλό Αλευράκια (Τζίτζιφα)
3/4 του κιλού ζάχαρη
5 κούπες νερό
1 λεμόνι (το χυμό του)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Πλένουμε καλά τα αλευράκια και τα αφήνουμε να σραγγίσουν σ' ενα τρυπητό. Στη συνέχεια μ'
ένα μαχαιράκι τα τρυπάμε από τις δύο άκρες
τους (από την κορυφή και από την κάτω άκρη τους).Στη συνέχεια μ' έναν αποφλοιοτή πατάτας (ενός συγκεκριμένου τύπου), αφαιρούμε το κουκούτσι, περνώντας το τζίτζιφο από την μια ακρη στην άλλη.


Αποφλοιοτής πατάτας για τον καθαρισμό των κουκουτσιών

Στο μεταξύ έχουμε βάλει μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά, στην οποία τοποθετήσαμε το νερό και τη ζάχαρη.


Μόλις το νερό και η ζάχαρη αρχίζουν και κοχλάζουν, ρίχνουμε και τ' αλευράκια (τζίτζιφα) και τ' αφήνουμε να βράσουν για 50-60 λεπτά (Προσοχή αν τα αλευράκια είναι
φρεσκοκομένα από το δέντρο και όχι αποξηραμένα ελαφρώς, όπως είναι εδώ τα δικά μας, τα αφήνουμε μόνο 30 λεπτά στο
βράσιμο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο
 πριν δέσει το σιρόπι). Μετά τον προβλεπόμενο χρόνο βρασίματος του γλυκού μας και 5΄λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε για 5' λεπτά ακόμη.


Στη συνέχεια και ενόσο το γλυκό μας είναι
ακόμη ζεστό μπορούμε να το τοποθετήσουμε  σε
βάζα και τα κλείσουμε αεροστεγώς, με τον
παραδοσιακό τρόπο (αναποδογυρίζοντας τα και
τοποθετώντας τα με το καπάκι προς τα κάτω,
μέχρι να κρυώσουν) και έτσι θα διατηρηθεί το
γλυκό μας ανέπαφο για πάρα πολύ καιρό. 


Επίσης μπορούμε να τα τοποθετήσουμε και σε μια γυάλινη φοντανιέρα, που θα λάβει θέση στο
γιορτινό μας τραπέζι, χαρίζοντας το σε ομορφιά αλλά και σ' έναν γλυκό "πειρασμό"...



                                       ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ !!


Για οποιαδήποτε απορία, σχόλιο ή παρατήρηση σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e_mail: dr.anastasiak@yahoo.gr