Translate

Βιτρώ Εικονογραφία !!

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Απόσπασμα από Άρθρο της Αναστασίας Κυνηγοπούλου Διδάκτορος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Υπάρχει πλήρη συναίσθηση, όσον αφορά στην αληθινή αποστολή της Εκκλησίας στους δύσκολους καιρούς μας, να προσφέρει στον κόσμο το άνοιγμα του ουρανού και στον άνθρωπο την προοπτική της σωτηρίας, δηλ. να προσφέρει τον ίδιο τον Χριστό. Για την αποστολή αυτή –επόμενοι τοις αγίοις πατράσιν, που πρώτοι εκείνοι άνοιξαν καινοτόμους οδούς- χρησιμοποιούμε κάθε μέσον ως ποιμαντικό εργαλείο.
Παρά τα πολλά αρνητικά του σημεία, το Internet –στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως– μπορεί να γίνει σημαντικό ποιμαντικό μέσο στα χέρια της Εκκλησίας. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που καθημερινά πλοηγούνται στο ηλεκτρονικό σύμπαν δικαιούνται να ψηλαφήσουν την ελπίδα, να ανακαλύψουν τα θαυμαστά του Θεού και των ανθρώπων.
Η ραγδαία εξάπλωση των Μέσων Επικοινωνίας στον ψηφιακό πλέον κόσμο της εποχής μας καθιστούν όλο και πιο σημαντική και χρήσιμη τη χρήση τους στην ιερατική διακονία. Οι δρόμοι επικοινωνίας που ανοίχθηκαν από τις τεχνολογικές κατακτήσεις στον ψηφιακό κόσμο προσφέρουν πλέον ένα απαραίτητο εργαλείο για το ποιμαντικό έργο του Ιερέα.
Όσο περισσότερο οι σύγχρονες τεχνολογίες δημιουργούν πιο στενές σχέσεις, και ο ψηφιακός κόσμος διευρύνει τους ορίζοντές του, τόσο περισσότερο ο Ιερέας θα καλείται να ασχοληθεί ποιμαντικά με το ζήτημα για να θέσει τα ΜΜΕ στην υπηρεσία του Λόγου. Στον Ιερέα ζητείται σήμερα η ικανότητα να είναι παρών στον ψηφιακό κόσμο με σταθερή πιστότητα στο ευαγγελικό μήνυμα για να ασκήσει το ρόλο του ως εμψυχωτής κοινοτήτων που τώρα πια εκφράζονται όλο και συχνότερα μέσω των πολλών ψηφιακών «φωνών» και να αναγγέλλει το ευαγγέλιο αξιοποιώντας, πλάι στα παραδοσιακά μέσα, την συνεισφορά της νέας γενεάς οπτικοακουστικών (φωτογραφίες, βίντεο, CD, DVD, ταινίες με κινούμενα σχέδια, blog, ιστοσελίδες κ.τ.λ.), που αντιπροσωπεύουν σύγχρονες ευκαιρίες διαλόγου και απαραίτητα, πλέον, μέσα για τον ευαγγελισμό και την κατήχηση.
Με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, ο Ιερέας θα μπορέσει να κάνει γνωστή τη ζωή της Εκκλησίας, να την υπερασπίσει από την ενορχηστρωμένη αντιχριστιανική προπαγάνδα, και να βοηθήσει τους σημερινούς ανθρώπους να ανακαλύψουν το πρόσωπο του Χριστού, συνδυάζοντας την κατάλληλη και σωστή χρήση αυτών των εργαλείων, που απέκτησε και κατά την ιερατική εκπαίδευση, με την αναγκαία θεολογική προετοιμασία και τη βαθιά ιερατική πνευματικότητα. Ο Ιερέας που ασχολείται με τον ψηφιακό κόσμο, θα πρέπει να προσπαθήσει να διαφανεί όχι τόσο η πρακτική ικανότητά του να χειρίζεται τα μέσα, όσο η καρδιά του ως ιερωμένου, για να δώσει ψυχή όχι μόνο στην ποιμαντική του διακονία, αλλά επίσης και στην αδιάκοπη επικοινωνιακή παρουσία γύρω του μέσω του «ψηφιακού διαδικτύου».
Ο Ιερέας, ως ένας άνθρωπος του Θεού, καλείται να αναπτύξει και να εφαρμόσει στην πράξη, μέσα από τις ικανότητές του στο χώρο των νέων «ψηφιακών μέσων», μια ποιμαντική διακονία που να καθιστά ζωντανή, κατανοητή σε όλους και επίκαιρη την παρουσία του Θεού μέσα σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο όπου ο σημερινός άνθρωπος κινείται, δρα και εργάζεται. Καλείται να προσφέρει στους ανθρώπους, που ζουν στον σημερινό «ψηφιακό» κόσμο, τα απαραίτητα σημεία για να αναγνωρίσουν τον Κύριο και το άγιο θέλημά του, τον Λόγο του Θεού, που σώζει και εγγυάται την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου.
(Ζητούμε συγγνώμη από τη Συγγραφέα του ως άνω αποσπάσματος για την παράλειψη από την πλευρά μας, της πλούσιας βιβλιογραφίας και των παραπομπών, που η ίδια παραθέτει στο Άρθρο της).