Translate

Βιτρώ Εικονογραφία !!

Προετοιμασία Παραδοσιακού Λαχανόκηπου

Αυτή η εποχή, (τέλος Οκτώβρη) φίλοι μας, είναι κατάλληλη για την προετοιμασία του Ανοιξιάτικου Λαχανόκηπου μας. Ο δικός μας λαχανόκηπος καλλιεργείται χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φαρμάκων.
Φροντίζουμε να έχουμε προμηθευτεί κοπριά και ζεόλιθο. 

Η κοπριά αυτήν την εποχή καλύτερα να είναι φρέσκια και όσο το δυνατόν από ζώα που γνωρίζουμε ότι εκτρέφονται βιολογικά. Την απλώνουμε στο λαχανόκηπο μας και περιμένουμε τις βροχές οι οποίες πέφτοντας στην κοπριά, εμπλουτίζουν το έδαφος και δημιουργούν ένα γόνιμο υπόστρωμα. 
Τοποθέτηση της φρέσκιας κοπριάς κατά μήκος του εδάφους, που θα καλλιεργήσουμε.


Όργωμα του εδάφους μετά από τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.   
 
Με το όργανωμα του εδάφους επέρχεται μίξη (ανακάτεμα) της κοπριάς με το χώμα και με την προσθήκη του ζεόλιθου στη συνέχεια το χώμα γίνεται ιδιαίτερα έφορο και κατάλληλο για τις καλλιέργειες μας.
Ο Ζεόλιθος*** είναι ένα ορυκτό υλικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να  συγκρατεί  υγρασία  και να την  αποδίδει στα φυτά μας, όποτε αυτά την χρειάζονται. Επίσης είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Ακόμη ο Ζεόλιθος βοηθά να έχουμε πιο αφράτο έδαφος.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΙΟΥ ΜΑΣ

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, όπου ζούμε, γίνεται και η προετοιμασία του σπορείου μας. Στις νότιες περιοχές της χώρας μας, η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο ενώ στις βόρειες από τον Φεβρουάριο.
Αφού κάνουμε την προμήθεια μας σε:
  •  κυπελάκια, 
  • φυτόχωμα άριστης ποιότητας απηλλαγμένο από ζιζάνια 
  •  περλίτη
ετοιμάζουμε το σπορείο μας για την παραγωγή των φυτών μας και τοποθετούμε τους σπόρους μας.

Το "σκάσιμο" των σπόρων και η εμφάνιση των μικρών φυτών διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία. Συνήθως έχουμε μία διαφορά μεταξύ 5 και 20 ημερών.

"Σκάσιμο" σπόρων Ντομάτας.

Μερική άποψη του σπορείου μας.

Η ΘΡΕΨΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ

Για τη θρέψη των μικρών φυτών χρησιμοποιούμε τσουκνιδόζουμο. Φροντίζουμε να έχουμε συλλέξει τσουκνίδες, τις οποίες τοποθετούμε σ' ένα μεγάλο κουβά με νερό και τις αφήνουμε να σαπίσουν. 

Από το διάλυμα που θα προκύψει βγαίνει μια μικρή κακοσμία, αλλά το όφελος για τα φυτά μας θα είναι τεράστιο, γιατί :
  • τα προστατεύει από ασθένειες
  • έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των φυτών μας. 

Έτοιμο Τσουκνιδόζουμο για το ψέκασμα των φυτών μας.








Για τυχόν απορίες και περαιτέρω πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e_mail: dr.anastasiak@yahoo.gr


*** ΖΕΟΛΙΘΟΣ

Στην γεωργία:
Ως  100% φυσικό προϊόν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. Οι ευεργετικές του  επιδράσεις είναι μόνιμες αφού δεν αποικοδομείται  όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους.
  • Βελτιώνει την δομή του εδάφους.
  • Συγκρατεί την υγρασία σε αμμώδη εδάφη.
  • Ενεργεί σαν αποθήκη αμμωνίας και αυξάνει την ωφελιμότητα του αζώτου.
  • Εμπλουτίζει το έδαφος με K, Ca, Mg, Fe, Al, (στοιχεία τα οποία περιέχονται στο ζεόλιθο)
  • Βελτιώνει τον αερισμό στα αργιλώδη εδάφη και τα φυτά αναπτύσσουν καλό ριζικό σύστημα.
  • Προστατεύει την ελιά από το κυκλοκόνιο, και την ντομάτα, πατάτα και αγγούρι από το πρόβλημα των νηματωδών του εδάφους.
  • Βελτιώνει τη δομή και τη χημική σύσταση του εδάφουςεξουδετερώνοντας τα οξέα.
  • Ευνοεί ιδιαίτερα τις καλλιέργειες: ελιάς, αμπέλου, πατάτας, ντομάτας, αγγουριού, πιπεριάς, εσπεριδοειδών, και οπωροφόρων δέντρων.
  • Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Eτσι, το νερό - ακόμα και έπειτα από μεγάλες βροχοπτώσεις- δεν μπορεί να τα παρασύρει σε μεγαλύτερο βάθος.
  • Αυξάνει την παραγωγή και βελτιώνει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, αυξάνοντας τον χρόνο διατήρησής τους.
  • Μειώνει τον ευτροφισμό των υδάτων και προστατεύει την ποιότητα των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων.
  • Αποτρέπεται η έκπλυση επιβλαβών ουσιών από το χερσαίο στο υδάτινο περιβάλλον.
πηγή: http://www.naturam.gr/?section=product&rel=1558