Translate

Βιτρώ Εικονογραφία !!

Ο Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς στη Μάνδρα Ξάνθης

Αναστασίας Κυνηγοπούλου
Διδάκτορος
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης
Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς
Η θαυματουργός εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά  στη  Μάνδρα Ξάνθης

Υπάρχει Ιερά μονή του Aγίου Γεωργίου του Κουδουνά στην Πρίγκηπο από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Άγιος Γεώργιος ονομάζεται Κουδουνάς επειδή μετά από κάθε θαύμα του υπήρχε παράδοση να κρεμούν ένα κουδουνάκι ασημένιο ή χρυσό στην εικόνα του. Συνήθως θεωρούνταν θεραπευτής των ψυχικών ασθενειών. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα θεραπείας ψυχονευρωτικών και άλλων ασθενειών.
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά στην Πρίγκηπο  Κωνσταντινουπόλεως

Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς στη Μάνδρα
 Το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών η γερόντισσα Ζερζελού από την κωμόπολη Σαρδογάνι Νικομήδειας Μικράς Ασίας, έφερε μαζί της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μάνδρα Ξάνθης, τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά την οποία παρέλαβε από τον κατά σάρκα αδελφό της και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κουδουνά Πριγκήπου, ως δώρο.
Η ιερά εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, η φερόμενη  το 1922 από την  Πρίγκηπο στη Μάνδρα Ξάνθης

 Η Θαυματουργός εικόνα αφιερώθηκε από τη γερόντισσα σε ιστορική Μονή, που ήτανε αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και βρίσκονταν στην τοποθεσία του σημερινού οικισμού της Μάνδρας, στην Ξάνθη. Η εν λόγω θαυματουργός εικόνα απετέλεσε στη συνέχεια, την εφέστια εικόνα της μετέπειτα ενορίας Προφήτη Ηλία Μάνδρας. 
Όταν οι πρόσφυγες φτάσανε στην τοποθεσία που τους είχε παραχωρηθεί για εγκατάσταση από την ελληνική πολιτεία, βρήκανε μοναστήρι, όπως προαναφέρθηκε, αφιερωμένο ήδη στον Άγιο Γεώργιο και εκεί η γερόντισσα Ζερζελού δώρησε τη Θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά. 
Το μοναστήρι αυτό για πολλές δεκαετίες εξυπηρετούσε τις πνευματικές ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού της Μάνδρας και απετέλεσε κάθισμα της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά Πριγκίπου Κωνσταντινουπόλεως, λογω της τοποθέτησης σε αυτό, της ιεράς και θαυματουργού εικόνος του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά. Πλήθος κόσμου από παλαιοτάτων χρόνων συνέρρεαν στην τοποθεσία αυτή, για να εορτάσουν πανηγυρικά τον Άγιο Γεώργιο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι συνέρρεε πλήθος πιστών από την Αίνο της Θράκης, το Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη), την Κιουμουρτζίνα (σημερινή Κομοτηνή), για να τιμήσουν κάθε χρόνο τον Άγιο, στην εορτή του, με πανηγυρικές εκδηλώσεις, που διαρκούσαν μια εβδομάδα. Έτσι ελάμβαναν χώρα πανηγυρικές Θείες Λειτουργίες, παρακλήσεις και αγρυπνίες καθώς επίσης και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα παραδοσιακού χαρακτήρα.  Ιππικοί σύλλογοι, έφιπποι αναβάτες με τ’ άλογά τους έως και σήμερα έρχονται για να πάρουν την ευλογία του Αι-Γιώργη. 
Η παράδοση συνδέει το μοναστήρι αυτό που βρήκαν οι πρόσφυγες και αποτέλεσε τον πρώτο ενοριακό τους ναό με το όνομα Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς, με τους 60 ναούς που έκτισε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός στον κάμπο του Περιθεωρίου της σημερινής Ξάνθης. 
Υπάρχουν πολλές διηγήσεις για τη ζωντανή παρουσία του Αι-Γιώργη από τους πρώτους ακόμη κατοίκους του χωριού Μάνδρας. Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν που έλαβε χώρα το 1926 όταν οι κάτοικοι της Μάνδρας θέλησαν να συντηρήσουν το προϋπάρχον Μοναστήρι και βγάλανε σε δημοπρασία την ξυλεία του μοναστηριού. Ο Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, κάτοικος Μάνδρας, κέρδισε τη δημοπρασία και πήρε την ξυλεία της Μονής στο σπίτι του. Το ίδιο βράδυ εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος στον ύπνο του και του είπε: «Την ξυλεία που πήρες να την επιστρέψεις γιατί είναι δική μου». Ο Εμμανουήλ δεν έδωσε σημασία στο όνειρο. Το επόμενο όμως βράδυ ξαναεμφανίζεται ο Άγιος και του λέει τα ίδια και πάλι ο Εμμανουήλ δεν πείθεται ώσπου με τρίτη εμφάνισή του ο Άγιος απαιτεί εξάπαντος να επιστραφεί η ξυλεία και ο Εμμανουήλ αισθάνθηκε ότι εκείνο το βράδυ ο Αι-Γιώργης πάτησε με το άλογο του στην πλάτη του. Και ω του θαύματος το πρωί ξυπνώντας διαπίστωσε σημάδια από πέταλα αλόγου στην πλάτη. Έντρομος φορτώνει την ξυλεία στο κάρο του και την επιστρέφει στο μοναστήρι. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο ζήτησε να του επιστρέψει τα χρήματα του, αλλά ο Εμμανουήλ Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν πήρε τα χρήματα του πίσω, αλλά επανέκτισε ολόκληρο το μοναστήρι και τάχθηκε στη διακονία του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, αυτός και η σύζυγός του Μαρία για το υπόλοιπο της ζωής τους. 
Τα χρόνια κυλούσαν και ο Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς εξακολοθούσε να ευλογεί και να αγιάζει τους ευσεβείς κατοίκους του χωριού, όπως και τους ευλαβείς προσκυνητές του, που κατέφθαναν από παντού για να τον τιμήσουν. Ώσπου μία πυρκαγιά διέκοψε το αγιαστικό έργο του Μονιδρίου, καταστρέφοντας το. Τα χρόνια ήτανε δύσκολα και το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν οι χωρικοί εκεί στα ερείπια του πληγέντος από την πυρκαγιά μονιδρίου, ήταν ένα μικρό εξωκλήσι.
Το προσκυνητάρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, στη Θέση  της  κατεστραμμένης
από την  πυρκαγιά  ιστορικής  Μονής

Το εξωκλήσι αυτό παρέμεινε έτσι έως το 2011 οπόταν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Μάνδρας, μαζί με τον πρόεδρο του, πατέρα Νικόλαο και τη συνδρομή και ενθάρρυνση ευσεβών κατοίκων του χωριού, οραματίστηκαν να επανακτίσουν την ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, στη Μάνδρα. Έτσι με τη Χάρη του Θεού, τη ζωντανή παρουσία και βοήθεια του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, των ευσεβών κατοίκων της Μάνδρας, αλλά και ευλαβών προσκυνητών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, το Μοναστηράκι του Αι-Γιώργη οδεύει προς την αποπεράτωση του.
Ο Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς ... σήμερα...